Opvoedadvies.nl, voor vragen over opvoeding en opgroeien

Regelmatig verschijnt er een artikel over een nieuw onderwerp op www.opvoedadvies.nl. Veelvoorkomende problemen bij de opvoeding komen hierbij aan de orde, vaak met een aantal nuttige tips. Voor een overzicht van alle sinds 1999 verschenen artikelen klikt u op "Artikelen".
Nieuw op de site:


Je kind ondersteunen tijdens het examenjaar

Het is voor je kind een spannend jaar, maar ook zeker voor jou als ouder: het examenjaar. Je puber moet nu gaan laten zien wat hij/zij geleerd heeft in de afgelopen jaren en dit leerproces met succes gaan afronden. De ene leerling zal hier met meer vertrouwen aan beginnen dan de andere, maar voor bijna alle leerlingen is dit toch een spannende en stressvolle periode. Uiteraard moet de jongere het vooral zelf doen, maar als ouder kun je hier zeker wel een ondersteunende rol in spelen.

Ondersteuning bieden

Allereerst is het goed om te zorgen voor een stevige goede basis. Zorg waar dat lukt voor een rustige thuissituatie waarin je je adolescent genoeg ruimte en tijd biedt om te leren, maar ook om te ontspannen en rust te nemen. De ene leerling zal wat meer gestimuleerd moeten worden aan de slag te gaan, de andere leerling zal juist geholpen moeten worden ook soms wat rust en ontspanning te nemen. Kijk goed naar je kind en ga ook het gesprek aan. Het is belangrijk om te ontdekken welke ondersteuning je puber wil. Want menig examenkandidaat staat in eerste instantie helemaal niet zo open voor ondersteuning.

Door het gesprek aan te gaan en je kind te laten vertellen hoe hij/zij het leren wil gaan aanpakken, krijg je inzicht in hoeverre het plannen gaat lukken. Luister in eerste instantie vooral, zonder met een oordeel te komen of oplossingen voor eventuele planningsproblemen aan te dragen. Uiteraard zul je in de afgelopen jaren wel al een redelijk beeld hebben gekregen van hoe je kind het leren aanpakt en hoeveel ondersteuning hierbij nodig is. Maar menig examenkandidaat raakt toch wat overspoeld door alles wat er op hem/ haar afkomt en kan het overzicht hierdoor een beetje kwijtraken. Een ouder die dan helpt met plannen, kan dan toch wel heel fijn zijn. Dit zal een stuk soepeler verlopen wanneer je kind hier zelf achter komt en zelf om hulp vraagt, dan wanneer jij als ouder ingrijpt en gaat lopen sturen terwijl je kind zich er tegen verzet. Hulp bieden heeft alleen effect wanneer je kind er open voor staat.

Lees verder

Regelmatig verschijnt er een artikel over een nieuw onderwerp op www.opvoedadvies.nl. Veelvoorkomende problemen bij de opvoeding komen hierbij aan de orde, vaak met een aantal nuttige tips. Voor een overzicht van alle sinds 1999 verschenen artikelen klikt u op "Artikelen".
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden