Opvoedadvies.nl, voor vragen over opvoeding en opgroeien

Regelmatig verschijnt er een artikel over een nieuw onderwerp op www.opvoedadvies.nl. Veelvoorkomende problemen bij de opvoeding komen hierbij aan de orde, vaak met een aantal nuttige tips. Voor een overzicht van alle sinds 1999 verschenen artikelen klikt u op "Artikelen".
Nieuw op de site:


Na het ongeluk...

Omgaan met een nare gebeurtenis

Drs. Tamar de Vos - van der Hoeven - mei 2024

Hoe graag we het ook zouden willen, het is niet te voorkomen dat kinderen ergens in hun jeugd een of meerdere nare gebeurtenissen meemaken. Dit kan een gebeurtenis zijn waar ze getuigen van zijn, zoals bijvoorbeeld geweld op straat of een ongeluk of brand zien. Maar het kan ook dat jij en je kind zelf betrokken zijn bij een ongeluk, een dierbare plotseling komt te overlijden of er bij jullie ingebroken wordt.
Wanneer je samen met je kind een nare gebeurtenis meemaakt, kan het voor jou als ouder extra lastig zijn om je kind te helpen. Want naast alle emoties en reacties van je kind, moet je ook zelf verwerken wat jullie hebben meegemaakt.

Tijdens de gebeurtenis

Op het moment dat kinderen slachtoffer zijn van een nare gebeurtenis of wanneer ze er getuigen van zijn, zien we vaak dat ze eerst heel stil worden. Ze sluiten zich als het waren af of verstijven. Dit is een overlevingsmechanisme.
Bij overdonderende gebeurtenissen vertonen mensen over het algemeen een vecht-of-vluchtreactie. Wanneer je brein gevaar detecteert, reageert je lichaam met paniek. Dit zorgt ervoor dat je lichaam stresshormonen gaat produceren, dat je hartslag omhoog gaat en dat je je spieren aanspant. Je bent klaar om te reageren. Ofwel door de confrontatie aan te gaan (vechten), ofwel door te vluchten. Maar bevriezen is ook een veel geziene reactie. Zeker wanneer je erg overdonderd bent door wat er gebeurd is en je geen tijd of voldoende informatie hebt om te bepalen hoe je het beste kunt reageren. Vooral bij kinderen, wanneer ze geconfronteerd worden met een ingrijpende gebeurtenis zien we dit. Ze weten niet hoe ze moeten reageren en verstijven daarom. Ze zijn zo totaal overdonderd dat ze tijdelijk niet reageren. Maar uiteraard zijn er ook kinderen die direct reageren met paniek en angst.

Je kunt je kind in het moment zelf helpen door te benoemen wat er is gebeurd. Natuurlijk heeft je kind dit gezien of zelf meegemaakt, maar vaak voert ongeloof en verbijstering in eerste instantie de boventoon. Door te vertellen wat er gebeurd is, help je kind wijs te worden uit alles wat op hem/haar afkomt.......


Lees verder

Regelmatig verschijnt er een artikel over een nieuw onderwerp op www.opvoedadvies.nl. Veelvoorkomende problemen bij de opvoeding komen hierbij aan de orde, vaak met een aantal nuttige tips. Voor een overzicht van alle sinds 1999 verschenen artikelen klikt u op "Artikelen".
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden