Aroe, dierenverhalen over bang zijn

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
aroe angst bang kaft
Aroe, vijf dierenverhalen over bang zijn, Joke Benoot & Wen Sylvestre, Clavis

'Aroe' is het woord dat mier Luppe heeft verzonnen voor het gevoel dat je de enige bent die wel eens bang is. Samen met allerlei andere woorden die de dieren in het bos bang maken, gooit Luppe het woord 'Aroe' in een diepe put. Zo worden in het eerste verhaal in dit prentenboek alle dieren verlost van hun bange woorden. In het tweede verhaal leert Uiltje Klaar haar angst voor vliegen te overwinnen. Vosje Billie wil in het derde verhaal niet laten blijken dat zij bang is voor het wilde woud waar ze water wil gaan halen. Maar eenmaal in het woud moet ze toegeven dat ze sommige dingen toch eng vindt en dat ze de hulp van anderen nodig heeft. Dit voelt niet erg stoer, maar Billie leert dat het juist heel stoer is om toe te geven dat je soms bang bent en hulp nodig hebt.

Het vierde verhaal gaat over dwanggedachten. Boris de Bever heeft veel last van 'moeters', dingen die hij moet doen, vooral bij het bouwen van een dam. Arthur het konijn leert Boris zien dat dit maar gedachten zijn en dat hij hier niet altijd naar hoeft te luisteren. In het laatste verhaal worstelt Arthur met de vraag of hij wel echt is.

De verhalen in 'Aroe' zijn bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of zeven. Het zijn verhalen die om verbeeldingskracht vragen en niet alles waar de dieren mee worstelen is even invoelbaar voor ieder kind. Zo zijn bange woorden als monster, spuit, bloed of alleenheid voor veel kinderen herkenbaarder dan woorden als kaas, manager of het getal 14. En de onderwerpen uit de eerste vier verhalen zullen voor veel kinderen wat herkenbaarder zijn dan het laatste wat meer filosofische verhaal. Evengoed zullen kinderen de verhalen en de mooie, zachte dierenillustraties zeker waarderen en zullen ze aanknopingspunten bieden om te praten over bang zijn.

Het 'online nest' dat bij het boek hoort en te benaderen is via een QR-code op de achterkant van het boek, biedt hier extra ondersteuning bij. In het 'online nest' vinden ouders en kinderen uitleg over angst en oefeningen om met angst aan de slag te gaan. Kinderen worden uitgenodigd hun angst uit te beelden, een angstladder te maken, met vrienden en familie te praten over angst en niet-helpende gedachten te herkennen en weg te laten drijven. Het 'online nest' is echt een aanvulling op het boek en helpt ouders en kinderen verder bij het bespreken en bijsturen van angst.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden