Ben ik te dik, mama

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
ben ik te dik mama kaft
Ben ik te dik, mama?, An Vandeputte, Lannoo.

'Ben ik te dik, mama?' gaat niet zoals de titel in eerste instantie misschien doet vermoeden, over overgewicht bij kinderen, maar over eetproblemen zoals Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa en Binge Eating Disorder. Het boek richt zich specifiek op ouders van kinderen met een eetprobleem. Op heldere en toegankelijke wijze bespreekt An Vandeputte, klinisch psycholoog en oprichtster van het Vlaamse kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen, alles wat komt kijken bij het begeleiden van een tiener met een ongezonde relatie met gewicht en voeding. Hier en daar merk je in het taalgebruik de Belgische afkomst van de schrijfster, maar dit went snel. Vandeputte is realistisch en mild naar zowel de ouders als het kind. Ze weet heel duidelijk uiteen te zetten hoe een eetstoornis kan ontstaan en welke rol ouders kunnen spelen bij het ondersteunen van hun tiener bij het overwinnen deze problematiek.

In het eerste deel staat Vandeputte uitgebreid stil bij de basis van eetproblemen met extra aandacht voor de ontwikkeling in de puberteit en de boodschap die pubers steeds krijgen: "Wees gezond, mooi, sociaal en succesvol. De wereld wordt steeds meer als maakbaar gezien en als je dus als puber niet aan jouw eigen ideaal kan voldoen dan is dat dus je eigen schuld.". Ook gaat zij in op hoe je als ouder groeiversterkend kunt coachen en je kind zo kan helpen een zo gezond mogelijke houding ten opzichte van eten en uiterlijk te ontwikkelen in deze puberfase.
In het tweede deel wordt ingegaan op de signalen die kunnen duiden op een eetstoornis en worden ouders geholpen hun weg te vinden in het omgaan met het eetprobleem. Vandeputte komt niet direct met pasklare oplossingen, maar biedt een leidraad door middel van uitleg over wat er achter de eetstoornis zit en wat het eetgedrag met het kind en het gezin doet. Ouders worden zo geholpen samen met hun kind te gaan werken aan herstel. Deel drie staat kort stil bij hoe belangrijk het is om als ouder ook goed voor jezelf te blijven zorgen en hoe je dit kunt aanpakken.

De vele praktijkvoorbeelden, de overzichtelijke checklists en kaders met advies van anderen deskundigen, gecombineerd met de soepele, vriendelijke en begripvolle schrijfstijl van Vandeputte, maken 'Ben ik te dik, mama?' een fijn en gemakkelijk te lezen boek over een belangrijk onderwerp.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden