Erfgrens

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
erfgrens kast vaderschap
Erfgrens, waar het vaderschap schuurt, Marco Martens, Uitgeverij de Meent

'Erfgrens' vertelt het verhaal van een jonge vader, Hubert, die zijn weg probeert te vinden in het ouderschap. Het contact met zijn biologische vader is verbroken en met zijn stiefvader heeft hij altijd een complexe relatie gehad. Nu hij en zijn vriendin een eigen gezin hebben met een dochtertje en een zoontje opkomst, is hij op zoek naar het soort vader (en persoon) dat hij wil zijn.

Hubert worstelt met zijn verantwoordelijkheidsgevoel en ervaart: "Sinds ik vader ben, is mijn angst om fouten te maken groter geworden, mijn angst om anderen te beschadigen of te kort te doen." Hij weet wat hij in de opvoeding niet wil overnemen van zijn stiefvader, maar realiseert zich ook dat hij niet goed weet hoe het dan anders kan. Wanneer hij weer enig contact krijgt met zijn biologische vader, die hij toevallig tegen komt, neemt zijn verwarring en twijfel nog meer toe.

Het verhaal van Hubert is heel herkenbaar en op toegankelijk wijze geschreven. De thema's vaderschap, de uitdaging van het vormgeven aan de combinatie van werk en privé, de ervaringen van een jong gezin in een nieuwbouwwijk en de zoektocht hoe je je eigen opvoeding meeneemt in je ouderschap, zijn zeer herkenbaar en invoelbaar beschreven. Martens schrijft met humor en relativeringsvermogen, waardoor het boek nergens te zwaar wordt, ondanks de toch best grote en belangrijke thema's.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden