Je bent een ster

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
je bent een ster kaft
Je bent een ster, Poppy O'Neill, Uitgeverij Nieuwezijds (7 tot 11 jaar)

De kindergids 'Je bent een ster' is een zelfhulpboek voor kinderen tussen de zeven en elf jaar ter ondersteuning bij het ontwikkelen van een goede zelfwaardering. Het boek start met een korte uitleg voor de ouders, waarin uiteengezet wordt hoe ouders een lage zelfwaardering kunnen herkennen. Daarnaast wordt uitgelegd hoe ouders hun kind kunnen begeleiden bij het zelfstandig aan de slag gaan met deze kindergids. Vervolgens is er een korte uitleg voor de kinderen zelf. Het wollige paarse monstertje van de kaft, Bob, is bij alle oefeningen en activiteiten terug te vinden. Het doel van deze gids is kinderen te laten nadenken over zichzelf en zo zelfwaardering op te bouwen door hun eigen kwaliteiten en sterke punten te ontdekken.

In het eerste hoofdstuk wordt gekeken wat zelfwaardering inhoudt, in het volgende hoofdstuk worden oefeningen en activiteiten aangeboden om de zelfwaardering te verhogen. In de twee hoofdstukken die hierop volgen worden methodes aangereikt om negatieve gedachten de baas te worden, denkfouten te ontdekken, naar oplossingen te kijken in plaats van naar het probleem en goed voor jezelf te zorgen. Het boek sluit af met quotes van kinderen, enkele adviezen voor ouders en een overzichtje van instanties waar ouders terecht kunnen, mocht hun kind toch wat meer hulp nodig hebben. Tussen de lopende tekst door staan pagina's met positieve gedachten.

De oefeningen en opdrachten vragen - vooral bij de jongere kinderen - wel om wat begeleiding van een volwassene, omdat zowel de uitleg als de opdrachten zelf anders wat te moeilijk zijn. De opdrachten vragen om veel inzicht en zelfreflectie en dat is best veel gevraagd van kinderen tussen de zeven en elf jaar oud. O'Neill raadt aan kinderen zelfstandig de activiteiten te laten uitvoeren, omdat dit de zelfwaardering verhoogd. Dit is absoluut waar, maar het kind moet de uitleg van de theorie en de opdrachten dan wel goed begrijpen en er mee uit de voeten kunnen. In mijn ogen is daar toch wat begeleiding bij nodig. Met deze begeleiding zullen ook kinderen van zeven tot negen goed uit de voeten kunnen met deze kindergids.


Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:


Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden