Lotte, zit je nou alweer te dromen

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
Lotte dromen kaft ADHD
Lotte, zit je nu alweer te dromen, Stefanie Rietzler & Fabian Grolimund, Hogrefe

Lotte is een hazenmeisje van tien jaar. Ze heeft er veel moeite mee zich te concentreren en daardoor gaat het zowel op school als thuis vaak mis. En dan zijn haar moeder en haar strenge juf weer boos op haar. Lotte vlucht dan naar haar droomwereld, waar ze een stoere piraat is. In haar dagdromen probeert Lotte een vijand die erg op haar juf lijkt te verslaan.

Al dagdromend belandt Lotte per ongeluk in het verlaten woud, waar ze een wolvin leert kennen. Deze wolvin laat haar zien hoe ze gefocust kan zijn (wolvenblik) door zich te concentreren op het hier en nu. Maar de wolvin laat haar ook de kracht van dromen zien, als Lotte er maar op let wanneer ze droomt en fantaseert. Van haar oom leert Lotte een 'als-dan-plan' te maken waarmee ze kan zorgen dat ze al voordat ze aan een opdracht begint, bedacht heeft wat ze precies gaat doen.
Lotte haar vriendinnen berin Frieda en eendje Merle, helpen Lotte door haar te steunen en haar te laten weten wat ze allemaal leuk en goed aan haar vinden met een 'sterke-punten-poster'. Wanneer de drie vriendinnen ontdekken dat de wolvin ontvoerd is, schieten ze haar te hulp en redden haar.

Nadat Lotte in een opstel beschrijft hoe moeilijk ze het vindt om te werken voor school, zien de juf en haar moeder hoe lastig Lotte het vindt om zich te concentreren en maken ze een plan om haar te helpen. In haar dagdromen sluit Lotte dan ook vriendschap met haar piratenvijand. Na alles wat Lotte heeft meegemaakt en heeft geleerd, lukt het haar steeds beter om zich te concentreren.
Het boek sluit af met 'Lottes trukendoos', een overzicht van alle tips en trucs die Lotte geleerd heeft (het 'als-dan-plan', opruimtips, huiswerktrucjes, de wolfsblik, verbeelding gebruiken en de 'sterke-punten-poster').

'Lotte, zit je nu alweer te dromen' is een leuk voorleesboek voor ouders en leerkrachten van kinderen die moeite hebben met zich concentreren. Het verhaal zal kinderen vanaf een jaar of acht zeker aanspreken en de vrolijke, kleurige illustraties zullen hier ook bij helpen. Het boek biedt een goede opening om het gesprek aan te gaan over concentreren en hoe lastig dit soms kan zijn. Op speelse wijze maken kinderen met concentratieproblemen zo kennis met verschillende methodes om meer gefocust te werken.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden