Motivatie en het puberbrein

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
motivatie puberbrein kaft
Motivatie en het puberbrein, Huub Nelis & Yvonne van Sark, Kosmos Uitgevers

In 'Motivatie en het puberbrein' wordt bekeken hoe motivatie bij pubers ontstaat, hoe het zich ontwikkelt en hoe je hier als ouder, leerkracht, stagebegeleider of werkgever op in kunt spelen.
Huub Nelis is de oprichter van YoungWorks, een onderzoeks- en adviesbureau gespecialiseerd in jongerencultuur. Yvonne van Sark is jongerenexpert en vanaf het begin betrokken bij YoungWorks. Samen schreven zijn ook het boek Puberbrein binnenstebuiten.
Het boek is opgebouwd uit twee delen. Het eerste deel gaat in op wat motivatie is, hoe het ontstaat en hoe je het kunt laten toenemen. In het tweede deel wordt motivatie bekeken vanuit verschillende toepassingsdomeinen zoals school, werk, opvoeding, vrije tijd en mentale gezondheid.

De vraag op de kaft " Hoe zorg je voor gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten" schept een ietwat verkeerde verwachting van de inhoud van het boek en wordt niet heel concreet beantwoord.
'Motivatie en het puberbrein' bevat zeker tips en adviezen voor ouders, leerkrachten en werkgevers, maar wie op zoek is naar quick-fixes (als die al bestaan) is hier aan het verkeerde adres. Het boek geeft vooral zeer gedegen uitleg over het thema motivatie en de invloed van net puberbrein hierop en creëert zo begrip voor de motivatieproblemen van jongeren. Hierdoor biedt het zeker wel een bodem om samen met jongeren te gaan werken aan een betere motivatie.

Het boek bevat veel grote foto's van jongeren, laat vaak jongeren zelf aan het woord en in kaders worden vele deskundige uit verschillende disciplines aan het woord gelaten. Dit zorgt er voor dat het boek makkelijk wegleest, ondanks de grote hoeveelheid wetenschappelijk onderbouwde informatie die er in te vinden is en zo wordt ook goed de koppeling naar de praktijk gemaakt. Voor een ieder die werkt of leeft met jongeren en geïnteresseerd is in het thema motivatie, biedt dit boek een interessante blik in het puberbrein.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden