Het enige echte puberopvoedboek

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
boek over pubers
Het enige echte eerlijke puberopvoedboek, Marina van der Wal & Jan Dijkgraaf, BBNC uitgevers

'Het enige echte eerlijke puberopvoedboek' wil een totaalbeeld geven van alles waar je als ouder met een puber tegenaan kunt lopen. De bekende puberthema's komen allemaal aan bod: opvoeden, school, uiterlijk, emoties, alcohol en drugs, geld, seks, vrienden, vrije tijd, gezondheid, ruzie, huishoudelijke taken en werken. Eén voor één worden deze thema's van verschillende kanten belicht in ultrakorte hoofdstukjes (hoogstens anderhalve pagina). Hierdoor lezen de hoofdstukjes zeer snel, maar ervaar je dat hetgeen je leest ook wel zeer vluchtig is. Er worden enorm veel verschillende onderwerpen aan geroerd, maar er worden maar zeer weinig echte adviezen of tips aan de hand gedaan. De adviezen die er gegeven worden komen vooral neer op: "Stel grenzen, maar luister wel naar je kind. Ga het gesprek aan, maak afspraken en laat je kind ook zijn/ haar eigen fouten maken". Op zich een prima advies, maar wel wat mager voor een boek van 250 bladzijden. Hierdoor is hetgeen je leest toch wat veel van hetzelfde.

De schrijfstijl is zeer populair, waardoor het boek zeer vlot leest. Maar het lollig willen zijn ligt er wel erg dik bovenop. Ook de moeilijkere en serieuzere onderwerpen zoals anorexia, zelfmoordgedachten, automutilatie of grote onzekerheid ontsnappen niet aan jolige tussenopmerkingen. Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van grof taalgebruik, zonder dat dit enig ander nut lijkt te hebben dan graag populair taalgebruik willen bezigen. De schrijvers spreken zichzelf of elkaar zo hier en daar ook tegen. Wordt in het ene hoofdstuk nog verteld hoe belangrijk het is een goed contact te onderhouden met de school en mentor, een paar hoofdstukjes verder wordt het 10-minutengesprek (met diezelfde mentor) als nutteloos en zonde van je tijd weggezet.
Het beeld dat van 'de puber' wordt neergezet is wat generalistisch, er is weinig tot geen aandacht voor die jongeren die zich net even anders ontwikkelen of anders reageren op de puberteit. Als je de schrijvers mag geloven zijn alle pubers dwarsliggers, met een grote mond en bijzonder weinig inlevingsvermogen, die niet in staat zijn rekening te houden met anderen. En pa koopt een cabrio en ma begint een sherryclubje zodra die dwarse puber het huis uit is. Het klinkt allemaal wat clichématig.

Loop je tegen problemen aan met je puber, ben je op zoek naar ondersteuning in de opvoeding of wil je meer weten over de ontwikkeling van jongeren, dan is dit niet het meest geschikte boek om te kiezen. Dit boek biedt vooral herkenning en relativering: "Zie je, bij andere pubers gaat het ook zo." Of "Kijk, bij ons valt het best nog mee." Dit is ook niet een boek waar je een uurtje of wat in gaat zitten lezen. Eerder zal je het zo af en toe eens oppakken om een hoofdstukje of wat te lezen. En dan vooral om te relativeren en te lachen (als het jouw soort humor is), om je puber en vooral ook om jezelf. En dat lijkt ook het doel te zijn dat de schrijvers met dit boek voor ogen hadden.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden