Tijger in de war

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
tijger in de war
Tijger-in-de-war, Jacques Vriens, Van Holkema & Warendorf ( 7 tot 9 jaar)

In 'Tijger-in-de-war' gaat Isa logeren bij haar opa en oma. Bij opa en oma woont Tijger, een grote rode kater. Tijger is al oud en soms een beetje de kluts kwijt. Al snel ontdekt Isa dat opa soms ook een beetje in de war is. Hij vergeet soms even wie Isa is, loopt tijdens het eten zomaar van tafel en Isa en opa verdwalen als ze samen naar de bakker gaan.
Tijger-in-de-war is een kinderboek dat kinderen die op het leesniveau van eind groep drie zitten, zelf kunnen lezen.

Op eenvoudige en toegankelijke wijze weet Vriens aan deze jonge doelgroep duidelijk uit te leggen wat het betekent als een ouder familielid begint te dementeren. Best een zwaar onderwerp, maar Vriens weet het aan de hand van de verhalen over opa en Tijger, luchtig te houden. De gebeurtenissen zijn zeker herkenbaar en helpen kinderen begrijpen wat er aan de hand is, wanneer iemand in hun omgeving steeds vaker in de war raakt.

Het boek is zeker geschikt voor startende lezers. Het is knap hoe Vriens in korte simpele zinnetjes, zo goed weet over te brengen wat beginnende dementie inhoud. Kinderen op leesniveau E3 zullen de korte hoofdstukjes prima zelfstandig kunnen lezen. Toch kan het goed zijn om het boek samen met je kind te lezen, omdat het onderwerp vragen kan oproepen bij kinderen die iemand kennen die soms in de war is. Het is fijn wanneer deze meteen besproken kunnen worden en zo een gesprek gestart kan worden. Overigens zullen ook kinderen die niet iemand kennen die soms in de war is, zeker kunnen genieten van 'Tijger-in-de-war'.


Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:

Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden