Tommies nieuwe normaal

instagramopvoedadvies
facebookopvoedadvies
twitteropvoedadvies
tommies nieuwe normaal rouw kaft
Tommies nieuwe normaal (bovenbouw-versie), Irene Apon -Vissers, Pienter Publishers

Tommie is vaak boos of verdrietig. Zijn vader is overleden en Tommie vindt het lastig om te gaan met zijn emoties. Wanneer hij het moeilijk heeft, gaat hij naar zijn denkbeeldige bootje. Op zijn bootje is Tommie de baas en voelt hij zich vrij om al zijn emoties te tonen. Hij kan er zijn vader in zijn gedachten zien en komt er weer tot rust. En dan kan hij weer met mama, oma en opa over papa en zijn gevoelens praten.
Kinderen krijgen in 'Tommies nieuwe normaal' een manier aangereikt om met hun emoties om te gaan rond het thema 'verlies'. Ze leren voor zichzelf een plek te creëren waar ze zichzelf kunnen zijn, met al hun emoties en onzekerheden.

'Tommies nieuwe normaal' sluit af met een lessenserie van vijf lessen voor leerkrachten. In de eerste les krijgen de kinderen het boek voorgelezen en wordt het gesprek met de kinderen aangegaan over het boek en gevoelens rond verlies. Daarna bouwen de kinderen in les twee en drie hun eigen bootje, door deze eerst te tekenen en dan in 3d uit te werken. Tijdens deze creatieve activiteit is er ruimte om te praten over emoties en behoeftes naar aanleiding van het ontwerp van de boot. In les vier wordt er verder gepraat over gevoelens en in les vijf wordt er een herinneringskoffer gevuld.

'Tommies nieuwe normaal' is er in twee versies, een voor de onderbouw en een voor de bovenbouw. Omdat het boek toch wel erg oogt als een prentenboek (paginagrootte illustraties met redelijk korte teksten ernaast) zal het toch vooral de jongere kinderen binnen de bovenbouw aanspreken. Ook de schrijfstijl en zinsopbouw lijken meer aan te sluiten bij wat jongere kinderen. Kinderen uit de hogere groepen zullen het boek, zowel wat schrijfstijl als wat betreft inhoud, waarschijnlijk toch wat kinderlijk vinden.

Tamar de Vos - van der Hoeven

Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com:
Auteursrechten nadrukkelijk voorbehouden