In 'Ontketen het brein van je kind!' geeft neuropsychiater Compernolle inzicht in hoe digitale media het brein van kinderen kan beïnvloeden. Compernolle gaat daarbij zeker niet alleen in op het negatieve effect van de online wereld. Hij heeft ook oog voor alle goede kanten van de moderne technologie en de mogelijkheden online. Maar hij waarschuwt wel voor de druk steeds online te zijn en ziet dat veel kinderen zelfs offline eigenlijk nog bezig zijn met wat er online gebeurt. Compernolle wil met dit boek ouders adviseren hoe zij hun kind kunnen helpen digivrij te zijn. Een kind dat digitale vrijheid ervaart, bepaalt op een goede manier zelf waarvoor, waar en hoelang het gebruik maakt van digitale media. Het kind is niet verslaafd aan het scherm en heeft er geen moeite mee het weg te leggen en andere dingen te ondernemen.
Het boek is opgebouwd uit vijf delen. In het eerste deel worden de voordelen en nadelen van steeds online kunnen zijn uiteengezet. In deel twee legt Compernolle uit hoe je als ouder kunt bijsturen en hoe je je kind kunt helpen beter met digitale media om te gaan. Deel 3 zet de werking van het brein uiteen en in deel 4 wordt specifiek de werking van het puberbrein belicht. In deel 5 worden de maatschappelijke oorzaken en gevolgen van verkeerd scherm gebruik uiteengezet. Zo krijgen ouders niet alleen inzicht in hoe ze hun kind kunnen helpen digivrij te worden, maar ook waarom dit verstandig is en wat het beste werkt. Kinderen leren zo hoe ze digitale technologie kunnen inzetten om hun brein te ondersteunen in plaats van slaaf te worden van het scherm.
Voor ouders die vooral op zoek zijn naar tips en tricks hoe bij te sturen in het online gedrag van hun kind is dit boek minder geschikt. Alleen in hoofdstuk twee worden zeven 'breinboeienbrekers' besproken (waarbij 'boeien' zowel staat voor het interesseren/ het vasthouden van de aandacht als voor de vrijheidsbeperking). Het zijn tips die zoals Compernolle zelf al aangeeft bedrieglijk eenvoudig zijn: het advies klinkt (te) eenvoudig maar de uitvoering is dat zeker niet. Het zal dan ook met vallen en opstaan gaan en voortdurend bijsturen. En voor dat bijsturen dient het inzicht in de werking van het brein dat het derde en vierde hoofdstuk aanreikt. Wil je als ouder meer inzicht in het brein van je kind en vanuit die kennis hem/ haar helpen op een gezonde manier met digitale media om te gaan, dan is dit wel een geschikt boek.
Tamar de Vos - van der Hoeven
Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com: