'Maakt me niet uit wie er begon!' geeft handvaten hoe je als ouder om kunt gaan met ruzie tussen je kinderen en hoe je ze hiermee ook meteen kunt helpen bij hun sociale ontwikkeling. Vlot geschreven nemen Bronsveld en Teeling ouders mee in het proces van 'conflictmanagement' tussen broertjes en zusjes. Hierbij is er ook aandacht voor het voorbeeldgedrag van ouders. Zoals Bronsveld en Teeling stellen: "Soms is jezelf een beetje opvoeden een stuk effectiever dan proberen je kind te veranderen."
Het boek richt zich vooral op ouders van wat jongere kinderen. Ouders van ruziënde (bijna)tieners en pubers zullen minder geschikte informatie en adviezen vinden in het boek. De ontwikkelingen die beschreven worden, hebben deze kinderen meestal al grotendeels doorlopen.
In het eerste deel van het boek wordt gekeken naar 'eerste hulp bij gekibbel en geruzie'. Het TOP-model wordt geïntroduceerd en uitgewerkt aan de hand van voorbeelden. TOP staat voor Troosten, Onderzoeken (wat iedereen wil) en Plannen maken. Dit model vraagt om een goede communicatie met en een open, luisterende houding ten opzichte van de ruziënde kinderen. Ook hiervoor hebben de schrijfsters een stappenplan, waarbij het doel niet zo zeer is 'de waarheid achterhalen', maar veel meer 'zorgen dat iedereen zich gehoord en erkent voelt'.
Helaas is er niet altijd de mogelijkheid en tijd om deze stappen rustig te doorlopen. De 'quick fixes' kunnen dan tijdelijk uitkomst brengen, al benadrukken Bronsveld en Teeling wel dat je hier alleen een kortetermijneffect mee bereikt. Logisch, want deze 'quick fixes" zijn erg summier en lossen eigenlijk niets op. De ruzie wordt genegeerd, simpelweg een halt toegeroepen of de kinderen worden afgeleid. Gelukkig volgen meteen daarna twee hoofdstukken met goede tips hoe je wel met een langere termijneffect met ruzies om kunt gaan, ook wanneer de ruzie fysiek wordt.
In het tweede deel van het boek wordt gekeken hoe ruzies voorkomen kunnen worden. Door kinderen te stimuleren in de sociale ontwikkeling en te helpen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen, inlevingsvermogen en veerkracht, komen ze steviger in hun schoenen te staan en kunnen veel ruzies voorkomen worden. Ze leren zich beter in elkaars positie en gevoelens verplaatsen en voelen zich minder snel persoonlijk aangevallen. Ook wordt besproken hoe je je kinderen kan helpen beter in hun vel te zitten, wat bijdraagt aan een betere sfeer in huis en minder ruzie. Afsluitend wordt er aandacht besteed aan het versterken van de band tussen broertjes en zusjes.
Bronsveld en Teeling sluiten af met de realistische verwachting dat het niet alles pais en vree zal zijn na het lezen van 'Maakt me niet uit wie er begon!'. Ze raden ouders aan mild te zijn voor zichzelf en hun kinderen en vooral te kijken naar de lange termijn. Lastige situaties horen bij het ouderschap en niet iedere ruzie hoeft voorkomen of opgelost te worden.
'Maakt me niet uit wie er begon!' is een toegankelijk geschreven boek, met veel praktijkvoorbeelden, dat ouders zeker zal helpen op een positieve manier om te gaan met ruzies in huis.
Tamar de Vos - van der Hoeven
Meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol.com: